Cistita interstitiala

Cistita Interstitiala (CI) si Sindromul Vezicii Dureroase (SVD) sunt doua patologii foarte apropiate.

Sindromul Vezicii Dureroase reprezinta durerea suprapubiana asociata cu umplerea vezicala, insotita de polachiuria diurna si nocturna, in lipsa infectiei urinare si a altei patologii vezicale evidente (ICI 2005).

Cistita Interstitiala clinic se manifesta ca SVD si asociaza semne cistoscopice (glomerulatii si leziuni Hunner) si histologice (inflamatie si granulatie).
Prevalenta SVD/CI este apreciata la cca 0,7% in populatia generala.

Pacientii se pling de durere suprapubiana (si/sau uretrala) (cca 63%-92%) ce se accentueaza pe masura ce vezica se umple si se reduce imediat dupa urinare (57%-73%); prezinta urinare deasa, cu volume mici, determinata de dorinta de a evita durerea; au nocturie. Frecvent (>50%) pacientii relateaza agravari ale simptomelor la anumite alimente (citrice, condimente, cafea), stress, frig, contact sexual si au in istoric numeroase uroculturi sterile.

Investigatiile trebuie sa excluda alte patologii in principal cele infectioase (sumar urina, urocultura) si tumorale (ecografie, cistoscopie). Cistoscopia cu prelevare de biopsii este necesara cind exista leziuni leziuni ale mucoasei vezicale (petesii care se agraveaza dupa distensie, hipertrofie de mucoasa).

Tratament

  • comportamental
  • per os – amitriptilina (singurul medicament oral utilizat in SVD/CI care a fost comparata cu placebo in studii clinice si dovedita eficienta)
  • instilational – cocktail = heparina + hidrocortizon + xilina
  • Capsaicina; Toxina Botulinica
  • Hidrodistensia vezicii si/sau cauterizarea leziunilor
  • Cistoplastia de marie; derivatia urinara

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare