Cistitele repetate

CISTITELE REPETATE LA FEMEI,

SOLUȚII NUMEROASE, CARE AU SUSȚINERE ȘTIINȚIFICĂ?

Dr. Andrei Manu Marin,

Medic primar urolog, doctor în științe medicale, specialist în neuro-urologie,

Clinica Evo-Med

 

Cistita, inflamația vezicii urinare, este o afecțiune extrem de supărătoare datorită simptomelor dureroase în timpul urinării și a frecvenței crescute a urinărilor. Atunci când se întâmplă să și recidiveze, ceea ce se întâmplă relativ frecvent, pe lângă simptomele supărătoare, se mai adaugă și anxietatea generată de faptul că nu i se găsește cauza și soluția potrivită de tratament. Frica de recidivă face ca multe femei să își schimbe activitățile cotidiene. Există mai multe forme de cistite care beneficiază de tratamente diferite: Cistita bacteriană  și Bacteriuria asimptomatică

Putem vorbi de cistita bacteriană doar atunci când un germene poate fi izolat la analiza numită urocultură. O urocultură pozitivă este analiza care stabilește diagnosticul de cistită bacteriană, ea identificând germenul cât și antibioticele la care acesta este sensibil (antibiograma).

Foarte important – Urocultura și tratamentul cu antibiotice nu trebuie făcute decât în prezența unei simptomatologii (durere, usturime la urinare, urinare frecventă, urină tulbure)  sau a indicației medicului. Există frecvent uroculturi pozitive fără simptomatologie, așa numita bacteriurie asimptomatică (fără usturimi, fără dificultate la urinare), la care tratamentul cu antibiotice este inutil și duce la apariția rezistenței microbiene.

Ghidul din 2018 al Asociației Europene de Urologie (EAU) nu recomandă tratament antibiotic în caz de urocultură pozitivă (bacteriurie) asimptomatică, la următoarele tipuri de pacienți1:

 • femei la menopauză și pre-menopauză, non-gravide
 • femei diabetice
 • subiecți instituționalizați, vârstnici
 • persoane cu leziuni ale măduvei spinării
 • pacienți cu cateter urinar permanent

Chiar în cazul unor cistite recidivante este recomandat ca atunci când există un episod fără simptome urinare supărătoare, să nu se ia antibiotic, chiar dacă urocultura este pozitivă, considerându-se că echilibrul microbiotei din vezica urinară nu trebuie alterat.

Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli  (>80%).  Majoritatea tulpinilor de E. Coli care cauzează cistita provin din flora intestinală a pacienților și sunt diferite de tulpinile care cauzează alte infecții (de exemplu digestive). Ele se numesc tulpini E.coli uropatogene 2 și s-a demonstrat că au un comportament specific:

 • pot exista în flora intestinală normală fără a determina manifestări, unde se dezvoltă și capătă niste factori specifici de virulență
 • în anumite situații, care țin de gazdă sau de mediu, numărul lor crește și devin predominante
 • în căutarea unui mediu mai propice, în special la femeie, datorită uretrei scurte, pot coborî din rect, colonizează zona perineală și urcă apoi în vezică, unde pot declanșa inflamația dacă depășesc mecanismele de apărare ale vezicii urinare.

Prezența lor în flora intestinală normală, precum și factorii de virulență specifici, pot fi explicații plauzibile pentru rata mare de recidivă a infecțiilor urinare.

Dispariția unei infecții din vezica urinară cu simptomatologie se poate obține doar prin tratament cu antibiotice, antibioticul trebuind să fie ales conform antibiogramei (test efectuat simultan cu urocultura). Pentru o cistită simplă, adică fără febră sau sângerare, antibioticul trebuie luat 3 zile. Impreună cu antibioticul, sau după, pot fi administrate produsele care au ca rol reducerea încărcăturii bacteriene de la nivel intestinal și urinar, menționate.

 

Profilaxia recidivelor se face prin măsurile de igienă pe care le vom menționa în partea a 2 a dar și prin administrarea de soluții care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal.

Cistita Interstițială (vezica dureroasă cronică)

Este o cistită la care există simptome de cistită dar cu urocultură sterilă. Este o cistită mult mai supărătoare, cauzată de apariția unei „iritații” în interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Pacienta (pentru că apare cel mai des la femei) simte dureri exact ca la cistită clasică, dureri care se intensifică pe măsură ce se umple vezica, ceea ce o face să se ducă mai des la toaletă, pentru a scăpa de disconfort. În stadiile incipiente, suferința poate apărea sub formă de crize de durere și urinat des, săptămânale sau lunare, care se ameliorează la căldură și se agravează la frig, după consumul alimentelor condimentate și acre sau după un contact sexual. Pacienta se gândește imediat la o posibilă cistită, dar urina, la analiză, nu este infectată.

În acest caz este necesară vizita la urolog pentru diagnostic și tratament corespunzător.

 

CUM LE PREVENIM

Exista si metode de prevenire atat a cistitelor cat si a recurentelor lor:

 • Consumul de lichide si urinarea de mai multe ori pe zi (cca 5-6)
 • Reducerea numarului de germeni din zona perineului, anusului, vaginului, mai ales a lui E. Coli prin:
 • Tratarea constipatiei. O persoana constipata elimina un numar mult mai mare de germeni care colonizeaza apoi zona perineala si perianala de unde pot ascensiona pe uretra in vezica urinara.
 • Evitarea lenjeriei stramte si sau lenjeria de plastic care pot favoriza si ele, inmultirea germenilor din zona perineala.
 • Evitarea igienei prea intensa in zona perineala/genitala, care daca se face cu apa sub presiune (dus), poate impinge germenii pe uretra, in sus, in vezica.
 • Prezenta lactobacililor in numar mare. Exista studii care au demonstrat ca prezenta Lactobacililor (in special lactobacilus crispatus) in numar mare in zona perineala, vaginala, perianala, poate reduce riscul recidivei cistitelor cu E.Coli, probabil prin competitia dintre cei doi germeni, unul benefic si celalalt patogen. In acest sens exista produse  care au un continut crescut de lactobacili si obtin acest efect.(1)
 • Mucoprotectoare (xyloglucan gelatina). Acestea actioneaza intestinal realizand un film protector care impiedica contactul E. Coli cu mucoasa intestinala,  contact care este primul pas in proliferarea acestora si trecerea ulteriora la nivelul perineului/vaginului/vezicii si au drept  efect  reducerea numarului de germeni E. Coli din intestin.
 • D-manoza este eficienta in eliminarea E. Coli din vezica urinara, prin scaderea aderentei germenului la mucusul vezical.
 • Vaccinurile sunt demonstrate ca fiind utile in prevenirea recidivei.

Extractul de Merisor (cranberries) a fost o perioada recomandat pentru prevenirea recidivei cistitei dar, in prezent, studiile pe loturi mari de pacienti, au aratat ca nu are acest efect.(2)

Disparitia unei  infectii din vezica urinara cu simptomatologie se poate obtine doar prin tratament cu antibiotice, antibioticul trebuind sa fie ales conform antibiogramei (test efectuat simultan cu urocultura). Pentru o cistita simpla, adica fara febra sau sangerare, antibioticul trebuie luat 3 zile.

Impreuna cu antibioticul, sau dupa, pot fi administrate produsele, care au ca rol reducerea incarcaturii bacteriene de la nivel intestinal si urinar, mentionate.

 

 

Referinte:

 1. The Vaginal Microbiota and Urinary Tract Infection ANN E. STAPLETON Microbiol Spectr. 2016 December ; 4(6): . doi:10.1128/microbiolspec.UTI-0025-2016.2.Jepson, R.G., et al.
 2. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev, 2012. 10: Cd001321. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076891.
 3. https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text. pdf(https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text.pdf /
 4. Relationship between E. Coli Strains causing acute Cystitits in Women and the Fecal E. Coli Population of the host-Moreno et al. Journal of Clinical Mikrobiology, Aug. 2008 p. 2529 – 2534.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
 • Specialist in urologie
 • Doctor in Stiinte medicale
 • Specialist in urodinamica
 • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare