Algoritmul britanic de management al problemelor vezicale in scleroza multipla

Yoon HS, Yoon H.

C J Fowler, J N Panicker, M Drake, C Harris, S C W Harrison, M Kirby, M Lucas, N Macleod, J Mangnall, A North, B Porter, S Reid, N Russell, K Watkiss, M Wells

Scleroza multipla (SM) este cea mai frecventa boala progresiva neurologica ce afecteaza adultii tineri. Studiile recente arata ca a crescut proportia femeilor cu SM, cu o frecventa de 3:1 femei:barbati.

Proportia pacientilor cu SM care prezinta infectii de tract urinar inferior variaza in functie de severitatea dizabilitatii neurologice, dar cel mai adesea se citeaza o valoare de 75%. Desi pot exista exceptii, in marea majoritate a cazurilor severitatea simptomelor vezicale si optiunile de management tin de nivelul general al dizabilitatii a pacientului.

O problema aparte in SM o constituie faptul ca simptomele neurologice se pot deteriora acut daca pacientul are o infectie, insotita de febra. De aceea, este dificil de aflat daca o deteriorare brusca a starii generale se datoreaza recaderii SM sau este doar efectul cresterii temperaturii corporale. O data cu progresia SM, infectiile recurente sunt destul de frecvente, inclusiv cele de tract urinar, ceea ce determina deficite care se acumuleaza si conduc la deteriorarea progresiva neurologica.

Problemele vezicale pot include simptome de vezica hiperactiva, cu mictiuni frecvente diurne sau nocturne, urgenta mictiunii, incontinenta sau/si simptome de evacuare ineficienta si dificultate in urinare, jet diminuat sau evacuare incompleta, cu necesitatea repetarii mictionarii. Toate aceste probleme trebuie ameliorate in vederea optimizarii tratamentului. Investigatiile suplimentare si managementul trebuie sa fie individualizate nevoilor pacientului si gradului de dizabilitate.

Recomandari
Orice pacient cu SM care prezinta simptomatologie de tract urinar urinar inferior trebuie evaluat de un medic specialist urolog sau neurolog. Pacientii trebuie reevaluati periodic pentru simptome de novo sau modificarea caracterului simptomelor deja existente.

Articol: aici

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare