Privire de ansamblu asupra tratamentului cu anticolinergice la pacientii cu vezica hiperactiva

Chancellor M, Boone T.

Terapia anticolinergică cu antagonişti ai receptorilor muscarinici reprezintă prima linie de tratament la pacienţii cu vezică hiperactivă. Receptorii muscarinici din creier sunt implicaţi în funcţiile cognitive, iar tratamentul antimuscarinic din vezica hiperactivă este grefat de reacţii adverse la nivelul sistemului nervos central, de la migrenă la afectarea cogniţiei şi chiar episoade psihotice. Articolul trece în revistă proprietăţile fizico-chimice şi farmacocinetica antimuscarinicelor din vezica hiperactivă, aspectele care se asociază cu efectele asupra sistemului nervos central, aşa cum s-a observant în studiile clinice de faza III. Bariera hemato-encefalică protejează sistemul nervos, dar este vulnerabilă la unele tratamente. Aminele terţiare lipofile, mai ales oxibutinina, sunt mai predispose să traverseze bariera hemato-encefalică decât aminele cuaternare hidrofile, cum este trospium, pentru care au fost raportate foarte puţine reacţii adverse la nivelul sistemului nervos central.  Pentru pacienţii cu vezică hiperactivă se recomandă alegerea tratamentului antimuscarinic cu potenţial redus de apariţie a reacţiilor nervos centrale.

Articol: aici

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare