Am cistita interstitiala – trebuie sa am o dieta speciala sau am voie sa mananc orice?

Urmatoarele nu sunt recomandate:

  • Cafea, ceai negru, alcool si sucuri de citrice
  • Mancaruri si bauturi îndulcite artificial (cu zaharina sau aspartan)
  • Piper si alte condimente iuti

Se pare ca exista o mare variabilitate în ceea ce priveste efectul anumitor feluri de mancare sau bauturi asupra simptomelor de CI. Multi pacienti cu CI au observant înrautatirea simptomelor dupa ce au consumat mancaruri, bauturi sau au luat medicamente sau suplimente alimentare care contineau conservanti si ingrediente artificial sau coloranti – benzil alcool, acid citric sau glutamat monosodic.

Daca aveti intoleranta la lactoza sau alergie la lapte, simptomele de CI s-ar putea înrautati dupa consumul de produse lactate.

E foarte important sa determinati exact ce alimente, condimente sau bauturi va fac rau dumneavoastra si sa le eliminati din dieta. Modificarea si adaptarea alimentatiei reprezinta prima linie de aparare pentru pacientii care sufera de CI /SVD. Din moment ce sensibilitatea la diferite alimente variaza de la persoana la persoana, trebuie sa stiti ce anume va este dumneavoastra contraindicat.

Pasul 1 – Alimentele prietenoase

Sunt acele alimente care va determina cel mai mic disconfort. Daca vi s-a pus de curand diagnosticul de CI, mancati numai aceste alimente, pana ce simptomele scad în intensitate. S-ar putea sa dureze cateva saptamani, dar cel mai bun lucru este sa urmati acest regim alimentar cunoscut.

Pasul 3 – Cu grija

Exista anumite alimente care va creeaza un disconfort clar. Consumati-le numai daca vezica dumneavoastra nu mai e deloc sensibila.

E foarte bine daca puteti tine un jurnal pe perioada în care faceti experimente dietetice. Un anumit fel de mancare sau o bautura poate determina aparitia simptomelor în cateva minute sau dupa cateva ore.

Consumati alimente proaspete ori de cate ori e posibil. Alimentele procesate contin de obicei ingrediente care sunt iritative – anumiti conservanti, coloranti artificiali, aditivi alimentari si vitamine din suplimente alimentare.  Nu uitati sa cititi întotdeauna etichetele produselor.

În general, evitati alimentele la care sunteti alergic. Alergiile alimentare pre-existente – cum ar fi cele la nuci, alune sau anumite cereale – ar putea determina agravarea simptomelor de CI sau pot declansa reactii alergice grave.

Nu uitati!

Toate schimbarile care sunt necesare pentru a va adapta alimentatia si pentru a controla CI ar putea sa dureze o perioada lunga de timp. Nu va grabiti si acordati-va ragazul de a descoperi alimentele dumneavoastra prietenoase.

 

ALIMENTE PRIETENOASE INCEARCA! CU GRIJA!
BAUTURI Apa plata

Suc de pere, de afine

Lapte

Ceai de musetel

Suc de mere, de struguri

Cafea decofeinizata

Alte ceaiuri de plante

Apa minerala carbogazoasa

Sucuri de citrice, cola

Cafea obisnuita

Ceai verde, negru

Sucuri energizante

CEREALE Paine (inclusiv de porumb, ovaz, paine alba sau integrala)

Cuscus, mei

Paste

Paine de orez Paine cu ingrediente incerte (cu coloranti, conservanti)

Cereale fortificate sau cu îndulcitori

Soia

GRASIMI SI FRUCTE ULEIOASE Alune, migdale

Unt – inclusiv de alune si migdale

Ulei – de floarea soarelui, de masline, de porumb, de susan, de soia

Margarina

Dressing pentru salate preparat proaspat, în bucatarie

Nuci, pecan

Maioneza

Tahini

Seminte de floarea soarelui

Fistic, unele alune

Cele mai multe dressing-uri din magazine Daca aveti alergie la alune sau alta alergie alimentara, discutati cu medicul dumneavoastra o dieta speciala.

OUA SI CARNE Oua

Pui, curcan

Peste, fructe de mare

Miel, vitel, porc

Ficat de vitel sau de pui

Vita

sunca fara arome adagate si cat mai putini conservanti

Caviar

sunca Prosciutto

Salam

Hot dogs

Peste afumat

Carnati

Produse cu soia

LAPTE SI BRANZA Mozarella, feta, ricotta

Branza dulce, cas

Înghetata

Lapte, smantana proaspata

serbet – fara lamaie sau ciocolata

Blue cheese, branza brie, parmezan, branza camembert,

cascaval, branza Roquefort,

Pizza

Iaurt

Înghetata cu lamaie si ciocolata

Lapte de soia

Alte tipuri de branza – cu adaosuri si multe tipuri de conservanti alimentari

FRUCTE Mere, compot de mere, affine, nuca de cocos, pere, pepene Caise, banana, mure, cirese, mango, piersici, struguri, prune Citrice, fructe uscate, kiwi, nectarine, papaya, ananas, struguri golden
LEGUME Avocado, fasole, broccoli, varza, morcovi, telina, castraveti, spanac si alte frunze verzi, salata, ciuperci, masline, cartofi, dovleac, dovlecei, patrunjel, rubarba Masline verzi, ceapa, rosii, unele tipuri de fasole Ceapa, ardei iuti, muraturi, tofu

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare