Am cistita interstitiala – trebuie sa am o dieta speciala sau am voie sa mananc orice?
Urmatoarele nu sunt recomandate:
- Cafea, ceai negru, alcool si sucuri de citrice
- Mancaruri si bauturi îndulcite artificial (cu zaharina sau aspartan)
- Piper si alte condimente iuti
Se pare ca exista o mare variabilitate în ceea ce priveste efectul anumitor feluri de mancare sau bauturi asupra simptomelor de CI. Multi pacienti cu CI au observant înrautatirea simptomelor dupa ce au consumat mancaruri, bauturi sau au luat medicamente sau suplimente alimentare care contineau conservanti si ingrediente artificial sau coloranti – benzil alcool, acid citric sau glutamat monosodic.
Daca aveti intoleranta la lactoza sau alergie la lapte, simptomele de CI s-ar putea înrautati dupa consumul de produse lactate.
E foarte important sa determinati exact ce alimente, condimente sau bauturi va fac rau dumneavoastra si sa le eliminati din dieta. Modificarea si adaptarea alimentatiei reprezinta prima linie de aparare pentru pacientii care sufera de CI /SVD. Din moment ce sensibilitatea la diferite alimente variaza de la persoana la persoana, trebuie sa stiti ce anume va este dumneavoastra contraindicat.
Pasul 1 – Alimentele prietenoase
Sunt acele alimente care va determina cel mai mic disconfort. Daca vi s-a pus de curand diagnosticul de CI, mancati numai aceste alimente, pana ce simptomele scad în intensitate. S-ar putea sa dureze cateva saptamani, dar cel mai bun lucru este sa urmati acest regim alimentar cunoscut.
Pasul 3 – Cu grija
Exista anumite alimente care va creeaza un disconfort clar. Consumati-le numai daca vezica dumneavoastra nu mai e deloc sensibila.
E foarte bine daca puteti tine un jurnal pe perioada în care faceti experimente dietetice. Un anumit fel de mancare sau o bautura poate determina aparitia simptomelor în cateva minute sau dupa cateva ore.
Consumati alimente proaspete ori de cate ori e posibil. Alimentele procesate contin de obicei ingrediente care sunt iritative – anumiti conservanti, coloranti artificiali, aditivi alimentari si vitamine din suplimente alimentare. Nu uitati sa cititi întotdeauna etichetele produselor.
În general, evitati alimentele la care sunteti alergic. Alergiile alimentare pre-existente – cum ar fi cele la nuci, alune sau anumite cereale – ar putea determina agravarea simptomelor de CI sau pot declansa reactii alergice grave.
Nu uitati!
Toate schimbarile care sunt necesare pentru a va adapta alimentatia si pentru a controla CI ar putea sa dureze o perioada lunga de timp. Nu va grabiti si acordati-va ragazul de a descoperi alimentele dumneavoastra prietenoase.
ALIMENTE | PRIETENOASE | INCEARCA! | CU GRIJA! |
---|---|---|---|
BAUTURI | Apa plata
Suc de pere, de afine Lapte Ceai de musetel |
Suc de mere, de struguri
Cafea decofeinizata Alte ceaiuri de plante |
Apa minerala carbogazoasa
Sucuri de citrice, cola Cafea obisnuita Ceai verde, negru Sucuri energizante |
CEREALE | Paine (inclusiv de porumb, ovaz, paine alba sau integrala)
Cuscus, mei Paste |
Paine de orez | Paine cu ingrediente incerte (cu coloranti, conservanti)
Cereale fortificate sau cu îndulcitori Soia |
GRASIMI SI FRUCTE ULEIOASE | Alune, migdale
Unt – inclusiv de alune si migdale Ulei – de floarea soarelui, de masline, de porumb, de susan, de soia Margarina Dressing pentru salate preparat proaspat, în bucatarie |
Nuci, pecan
Maioneza Tahini Seminte de floarea soarelui |
Fistic, unele alune
Cele mai multe dressing-uri din magazine Daca aveti alergie la alune sau alta alergie alimentara, discutati cu medicul dumneavoastra o dieta speciala. |
OUA SI CARNE | Oua
Pui, curcan Peste, fructe de mare Miel, vitel, porc Ficat de vitel sau de pui |
Vita
sunca fara arome adagate si cat mai putini conservanti Caviar sunca Prosciutto |
Salam
Hot dogs Peste afumat Carnati Produse cu soia |
LAPTE SI BRANZA | Mozarella, feta, ricotta
Branza dulce, cas Înghetata Lapte, smantana proaspata serbet – fara lamaie sau ciocolata |
Blue cheese, branza brie, parmezan, branza camembert,
cascaval, branza Roquefort, Pizza Iaurt |
Înghetata cu lamaie si ciocolata
Lapte de soia Alte tipuri de branza – cu adaosuri si multe tipuri de conservanti alimentari |
FRUCTE | Mere, compot de mere, affine, nuca de cocos, pere, pepene | Caise, banana, mure, cirese, mango, piersici, struguri, prune | Citrice, fructe uscate, kiwi, nectarine, papaya, ananas, struguri golden |
LEGUME | Avocado, fasole, broccoli, varza, morcovi, telina, castraveti, spanac si alte frunze verzi, salata, ciuperci, masline, cartofi, dovleac, dovlecei, patrunjel, rubarba | Masline verzi, ceapa, rosii, unele tipuri de fasole | Ceapa, ardei iuti, muraturi, tofu |