Am facut radioterapie pentru o tumora in zona pelvina si din cate am citit pe site, simptomele mele se potrivesc cu cele de cistita interstitiala. E posibil sa fie urmare a radioterapiei? Ce tratament specific exista?

Cistita de radiatie sau radiocistita reprezinta o complicatie inflamatorie la nivelul vezicii urinare ca urmare a radiatiilor ionizante. Asa cum ati observat, simptomele cistitei de radiatie sunt asemanatoare cu cele ale cistitei interstitiale, diferenta consta doar in istoricul medical al pacientilor.

Cistita de radiatie apare la 6-15% dintre pacientii care au facut radioterapie in zona pelviana. De cele mai multe ori simptomele acute sunt reversibile dupa cateva saptamani de la terminarea curei de radiatii. Exista totusi pacienti care dezvolta radiocistita cronica, cand simptomele persista in timp, posibil datorita deteriorarii peretului vezical in timpul radioterapiei.

In prezent, tratamentul cu acid hialuronic este considerat o optiune eficienta in cistita de radiatie deoarece are risc mic alergogen, aplicarea este simpla, prin instilatii intravezicale,  iar raportul cost – beneficiu este acceptabil. Acidul hialuronic este un glicozaminoglican care inlocuieste stratul deteriorat de la suprafata luminala a peretelui vezical, asigurand o bariera protectoare impotriva microorganismelor, agentilor carcinogeni sau altor factori iritativi.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare