Am Scleroza Multipla cu tulburari urinare, graba, incontinenta

Controlul urinarii este realizat de catre centrii nervosi situati in maduva spinarii in aproprierea centrilor care controleaza mersul. Ca urmare persoanele cu SM care au probleme cu mersul au si variate probleme cu urinarea. Centrii care controleaza functia sexuala sunt situati linga cei care controleaza urinarea, ca urmare si acesti sunt frecvent afectati.

Vezica urinara are 2 functii: cea de stocare a urinei si cea de evacuare a urinei. Cind stocarea este afectata pacientul va urina des, cu graba si eventual va pierde urina; cind evacuarea este afectata pacientul va urina greu cu jet slab, va avea senzatia ca vezica nu se goleste, iar pierderea de urina, arunci cind apare, este prin prea plin, adica vezica sta mereu plina si “da pe afara”.

Cel mai frecvent simptom al pacientilor cu SM este urinarea deasa. Aceasta este denumita medical “Vezica Hiperactiva” si se asociaza frecvent cu graba de a urina, urinarea noaptea si eventual episoade de incontinenta. Cel mai suparator lucru la cei cu vezica hiperactiva este imprevizibilitatea aparitiei necesitatii de a urina; ei devin dependenti de proximitatea unei toalete si de aceea isi reduc mult activitatile si contactele sociale. Grija ca ar putea sa piarda urina le afecteaza cel mai mult calitatea vietii. Pacientii cu MS care au vezica hiperactiva afirma ca problema aceasta de urinare este cea mai suparatoare dintre problemele lor de sanatate.

De ce apare vezica hiperactiva?

Controlul umplerii vezicii si relatia ei cu sfincterul este reglata de centrii cerebrali; daca este alterata conexiunea dintre acesti centri si maduva, asa cum se intimpla in bolile demielinizante precum SM, controlul relaxarii vezicii si capacitatea de a amina urinarea voluntar scade. Ca urmare senzatia de urinare apare pe neasteptate, este intensa, nu poate fi stapinita si persoana respectiva, speriata ca va pierde urina trebuie sa alerge la toaleta.

Aceasta situatie poate fi complicata la pacientii cu vezica neurologica, cum este cazul pacientilor cu SM, de o golire deficitara a vezicii si astfel urinarea deasa sa fie urmata si de golirea incompleta a vezicii. Golirea incompleta este urmarea sau a afectarii capacitatii de contractie a muschiului vezicii sau faptului ca sfincterul nu mai lucreaza coordonat cu vezica si nu se relaxeaza in timpul urinarii.

 

Pentru mai multe informatii, accesati pagina de internet vezica-neurologica.ro.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare