Am adenom de prostata si probleme cu urinarea

Ceea ce medical si empiric reprezinta tabloul clinic de “adenom de prostata” a suferit in timp numeroase modificari de titulatura si continut.

Diagnosticul de adenom de prostata este o eticheta ce se aplica aproape fiecarui barbat peste 60 de ani cu tulburari de urinare.

Studiile clinice au demonstrat insa ca nu orice barbat cu hipertrofie de prostata are tulburari de urinare si au adus evidente statistice asupra faptului ca nu exista legatura direct proportionala intre dimensiunea prostatei si gravitatea tulburarilor de urinare.

In sfirsit, alte date au tulburat si mai mult tabloul clasic; studii recente au evidentiat existenta tulburarilor urinare caracteristice barbatului cu adenom prostatic si la femeile peste 60 de ani.

De aici concluzia ca este vorba de o “imbatrinire” a vezicii urinare care apare atit la barbati cit si la femei.

De fapt, pacientul nu se prezinta la medic pentru ca are adenom de prostata (doar in cazul in care, ecografic, descoperirea hipertrofiei de prostata, lipsita altfel de simptome, este insotita de exclamatia: “e grav !”), ci pentru ca are probleme la urinat.

In prezent caracterizarea unui astfel de pacient se face prin gravitatea simptomelor lui. Acestea sunt impartite in simptome ale fazei de umplere vezicala (urinare frecventa, imperiozitate) si simptome ale fazei de golire vezicala (jet intirziat, urinare cu efort – disurie, jet slab, jet intrerupt, mictiune in doi timpi, senzatia de golire incompleta).

Cind predomina ca intensitate si frecventa simptomele fazei de golire putem spune ca ne aflam in fata unui pacient cu simptome sugestive de obstructie prin adenom prostatic.

 

Pentru mai multe informatii, accesati pagina de internet tratament-prostata.com.ro.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare