Toxina Botulinica este folosita in tratarea urinarii dese si a durerilor vezicale

In ianuarie 2008 a avut loc la Salonic Conferinta pentru stabilirea unui consens medical asupra folosirii Toxinei Botulinice (BTX) in urologie. BTX injectata in vezica urinara scade sensibilitatea acesteia si forta de contractie a muschiului vezicii. Efectele dureaza de la 6 luni la un an, sunt deci reversibile, si la disparitia lor se poate efectua o noua injectare.

Utilizarea ei a fost aprobata in SUA in 1989, initial pentru spasm ocular si strabism. Tot de atunci dateaza si primele incercari de utilizare in urologie. Studiile actiunii BTX asupra aparatului urinar, sfincter si detrusor, nu au fost unitare si ca urmare rezultatele nu sunt sufucient de consistente pentru a obtine inregistrarea indicatiei utilizarii BTX si in urologie. Ea este folosita in prezent in urologie in studii aprobate de comisiile etice medicale.

Indicatiile BTX sunt:

  1. VEZICA HIPERACTIVA NEUROLOGICA
  2. VEZICA HIPERACTIVA IDIOPATICA
  3. DISINERGIA VEZICA SFINCTER
  4. VEZICA DUREROASA/CISTITA INTERSTIŢIALA

Cele mai frecvente studii au fost efectuate pentru vezica hiperactiva (indicatiile 1 si 2), pentru care a inceput deja sa fie obtinute aprobari in Europa pentru utilizare extinsa (Franta, Italia). Pentru disinergie vezica sfincter studiile sunt putine la numar, iar pentru vezica dureroasa sunt la inceput.

La utilizarea BTX in vezica hiperactiva (injectarea BTX in detrusor, muschiul vezicii) se obtine o rarire marcata a urinarilor cu disparitia senzatiei de graba si a pierderilor de urina la 90% din pacienti.

Reactiile adverse sunt minore si trecatoare durere la locul injectiei, reactii alergice cutanate, slabiciune musculara generalizata. Cel mai important lucru de mentionat unui pacient care urmeaza sa primeasca un asemnea tratament este necesitatea sondei urinare dupa injectare in proportie de 16-60%. Cel mai rar trebuie sa se sondeze pacientii care nu au antecedente neurologice.

Invatarea autosondarii ar trebui sa se faca inainte de operatie pentru ca pacientul sa poata aprecia daca i se pare convenabila aceasta perspectiva.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare