Cistita interstitiala/sindromul vezicii dureroase si manifestari associate, cu accent pe sindromul intestinului iritabil, fibromialgia si sindromul oboselii cronice.

Trevin C. Lau, MD, Joan M. Bengtson, MD
Department of Obstetrics and Gynecology, Brigham and Women’s Hospital, Boston

Autorii caracterizeaza si compara impactul asocierilor fenotipice clinice dintre cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase si martori (control) in relaţie cu manifestari potential asemanatoare, si anume, in mod particular cu sindromul intestinului iritabil, fibromialgia si sindromul oboselii cronice. Pacientele cu cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase, precum si cele fara cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase, completeaza o serie de chestionare fenotipice biopsihosociale, care includ formularul demografic/istoric, istoricul auto-raportat al manifestarilor asociate si 10 chestionare validate concentrate pe simptome, suferinţa/exacerbari si factori comportamentali/sociali.

Chestionarele au fost completate de catre 205 pacienţi cu sindromul de cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase si 117 subiecţi control echivalenţi ca vârsta. Prevalenţa manifestarilor asociate auto-raportate, diagnosticate la cazurile cu cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase vs cazuri control a fost de 38,6% pentru sindromul intestinului iritabil vs 5,2%, 17,7% fibromialgia vs 2,6% si 9,5% sindromul oboselii cronice vs 1,7% (toate p <0,001). Din grupul cu cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase, 50,3% nu au prezentat alte manifestari asociate, 24,4% au avut cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase + sindromul intestinului iritabil exclusiv, 2,5% au avut cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase + fibromialgie exclusiv, 1,5% au avut cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase + sindromul oboselii cronice exclusiv, in timp ce 20,2% au avut manifestari asociate multiple.

Dupa cum numarul de manifestari asociate creste (local, regional, sistemic), durerea, stresul, depresia si tulburarile de somn cresc, in timp ce sprijinul social, funcţionalitatea sexuala si calitatea vieţii se deterioreaza. Anxietatea si depresia ramân crescute in toate grupurile. Durata simptomului a fost asociata cu aceasta progresie fenotipica aparenta. În concluzie, sindromul intestinului iritabil, fibromialgia si sindromul oboselii cronice sunt mult mai prevalente la pacienţii cu cistita interstiţiala/ sindromul vezicii dureroase decât la subiecţii asimptomatici din grupul control, rezultând un impact semnificativ.

Articol: aici

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare