Terapia comportamentala vs tratamentul medicamentos la pacienţii cu vezica hiperactiva

Studiul de evaluare a tratamentului la veteranii de razboi cu vezica hiperactiva (Studiul MOTIVE, The Male Overactive Bladder Treatment in Veterans (MOTIVE) Trial)

Burgio KL, Goode PS, Johnson TM, Hammontree L, Ouslander JG, Markland AD, Colli J, Vaughan CP, Redden DT.

Studiul clinic MOTIVE, randomizat, controlat, cu o durata de 4 saptamani, care a avut ca obiectiv sa compare eficienţa terapiei comportamentale cu tratamentul antimuscarinic la pacienţii cu simptome de vezica hiperactiva dar fara obstructive subvezicala. Studiul a inrolat 143 de barbaţi cu varsta intre 42 si 88 de ani, care au prezentat simptome de imperiozitate urinara si cel puţin 8 urinari pe zi, cu si fara semne de incontinenţa urinara. Pacienţii au fost randomizaţi in doua grupuri de tratament, astfel un grup a urmat o terapie constand in modificari de comportament (exerciţii ale planseului pelvin, tehnici de supresie a senzaţiei de imperiozitate, intarzierea urinarii), iar celalalt grup a primit tratament medicamentos, ajustat individual. Numarul de urinari pe zi a fost redus de la 11,3 la 9,1 (-18,8%) in grupul cu terapie comportamentala si de la 11, 5 la 9,5 (-16,9%) in grupul cu tratament medicamentos. Analiza statistica arata ca evaluand rezultatele post-tratament, cele doua abordari sunt echivalente (p<0,01). Dupa tratament, 85% dintre participanţi au evaluat starea lor ca fiind buna sau mai buna. Pacienţii din grupul cu terapie comportamentala, s-a observat o reducere mai mare e episoadelor de nocturie (numarul mediu de episoade / noapte = -0,7 vs -0,32; p = 0,05). Pacienţii din grupul cu tratament medicamentos au prezentat o reducere mai mare a scorurilor de imperiozitate (medie = -0,44 vs – 0,12; p = 0,02).

Articol: aici

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare