Validarea in limba romana a chestionarului o’leary/sant de evaluare a simptomelor pacientilor cu cistita interstitiala/sindrom al vezicii dureroase(CI/SVD)

A.V.Manu-Marin, Catalin Chiurciu, N.Calomfirescu, M.Neamtu, C.Belinski

Sectia Urologie, Spitalul Prof. Dr. D. GEROTA

Introducere: CI/SVD este un sindrom dureros localizat suprapubian sau genital insotit de fenomene urinare. Diagnosticul este clinic, cistoscopia/biopsia fiind considerate facultative. Diagnosticul clinic este facilitat si evolutia urmarita prin scale ale durerii, sau chestionare ale simptomelor: O’Leary Sant (OLS), PUF (Pain, Urgency, Frequency symptom scale).
Obiective: Validarea culturala a traducerii in limba romana a chestionarului OLS.
Material & Metoda: S-a obtinut permisiunea autorilor (Michael O’Leary si Grannum Sant). Chestionarul a fost tradus in limba romana de doi traducatori independenti dupa care s-a discutat cu ei diferentele si s-a realizat o forma finala. Chestionarul a fost apoi retradus in engleza de un al treilea traducator si trimis autorilor care au apreciat daca s-a pastrat sensul initial al intrebarilor. Chestionarul a fost apoi dat la cinci pacienti, cunoscuti cu CI/SVD, care au apreciat daca intrebarile sunt clare si usor de completat.
Rezultate: Forma finala a chestionarului OLS poate fi folosita de pacientii cu CI/SVD din Romania. Validarea psihometrica a acestuia continua prin testarea parametrilor: validitatea continutului, stabilitate, sensibilitate la schimbare. Concluzii: OLS poate fi folosit in depistarea pacientilor cu CI/SVD. Este un chestionar validat pentru autoadministrare, construit ca un instrument ce ajuta diagnosticul clinic. O valoare mai mare de 7 are sensitivitate de 100 % in depistarea pacientilor cu CI/SVD dar specificitate de 41%. Cel mai bun raport sensitivitate/specificitate (86% / 65%) este la un scor mai mare de 12.

 

THE VALIDATION OF THE O’LEARY/SANT VOIDING AND PAIN INDICES FOR IC/PBS IN ROMANIAN

The O’Leary/Sant questionnaire is validated for self administration and used as an adjunct in the diagnosis of IC/PBS. We have developed the Romanian version pf the O’Leary/Sant questionnaire and we are in the process of psychometric validation. The process has started with two independent translations from which we have obtained a Romanian version, and then it was retranslated into English and sent to the authors who made comments on the way the initial meaning was retained. Corrections where made after that and the questionnaire was presented to five patients with IC/PBS who evaluated the clarity and the easiness of the questions. The final Romanian form was obtained. The psychometric validation, for the construct validity, stability and sensitivity is under way.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare